söndag 25 september 2016

Hösten kommer

Som ni ser kommer nästa hus ganska när vårt. det är åtta meter exakt! Så här ska planteras vintergrön häck som får bli mer än två meter om jag får bestämma.

Nu har odlingssäsongen nästan tagit slut. Squaschen är det enda som vi fortfarande skördar, och så kryddor såklart. Tomaterna har blivit väldigt buskiga och många gröna frukter finns men jag är osäker på om vi kommer få en enda röd innan frosten slår till. Därför planterade jag om två av dem och flyttade in. Min svägerska fick en planta av mig ett år som hon hade inomhus jättelänge och gav tomater hela året....vi får se hur jag lyckas med det.

Vi planerar istället för nästa säsong. Maken gräver gropar för plintar att sätta förråd/hönshus på. Han gräver och gräver....Jag tittar på. Vi funderar på att ge de tre små varsin kyckling i påskpresent. Målet är att få 1-2 ägg per dag i slutändan, minst. Edgar är eld och lågor, han har ritat kycklingar hela dagen, hans ska heta Fifi.
Mina barn är helst nakna (när de är små) och fryser gör de sällan. Tyllas favoritplats här hemma är på stora stenen med utsik mot sjön och stora vägen. Man undrar vad grannarna tänker....

Min ordentlige bror har nu börjat plantera häck på allvar. Sex plantor blev över och vi tog tacksamt emot. Det gjorde det enklare att välja häck...Thuja smaragd blev det.

Maken och jag är inte alltid överens (understatement) han började gräva vid brevlådan. Jag tyckte att det var bättre att börja gräva vid en punkt som är fast dvs inte kan komma att ändras. I detta fall vann jag, vi började vid tomtgränsen.Lite trött blev han på mig men jag tänker att han ändå hade behövt gräva där, inte ogjort arbete iallafall.


Och jag som hade radat upp stenarna så fint! Edgar letar mask och andra kryp så han flyttar både stora och små stenar för mig i rabatterna. Knasboll!

Vi frösådde solrosor i pallkragar i våras. När de började komma upp växte även grannens hus fram och jag såg då ett behov av att skärma av lite. Alla plantor flyttades och sattes i rad utmed tomtgränsen. Det blev ett bra insynsskydd och jag gör kanske samma nästa år i väntan på att häcken växter sig hög....Jag ska flytta runt lite saker i trädgården under hösten. Den här fina rosen visade sig vara en klätterros bland annat, den ska få byta till ett mer klättervänligt läge, kanske mitt för entrén? Den är så fin och fortsätter idogt att blomma.


Barnen plockar ogräs till mig och jag lägger den i skålar. Söta ungar man har.I slänten måste vi plantera mycket växter för att inte ogräset ska ta över. Hos exmaken i min fd trädgård finns rådhusvin som jag tog några rankor av. De spred sig i gräsmattan. Jag satte ned dem lite huller om buller och tyngde ned med stenar. Vi får se om det tar sig!


Här ska en plint grävas ned. Sex hål inalles. De första avskräckte för det var så mycket sten men nu verkar det mesta vara jord som grävs upp...

Hej på er!

A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar